Vrijwilliger worden


Ruim 94% van de Belgische bevolking heeft blindelings vertrouwen in de brandweer. Waarom? Wij staan steeds klaar om mensen te helpen. De tijd die wij, en wie weet ook jij, in de brandweer investeren, is altijd nuttig besteed. We zijn immers steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers die bereid zijn om te helpen.


Teamwork en kameraadschap zijn bijzonder belangrijk bij de brandweer. Je moet altijd op elkaar kunnen rekenen. “Samen uit, samen thuis” is ons motto. We maken ook op geen enkele manier onderscheid tussen mannen en vrouwen. Tientallen vrouwen staan bij diverse brandweerkorpsen meer dan hun mannetje.


Hoe kan je vrijwillig brandweerman worden?

Sinds 1 januari 2015 is er een nieuw statuut voor brandweerlieden van kracht. Hierdoor werden de aanwervingsvoorwaarden en -procedure om brandweerman/-vrouw te worden grondig gewijzigd.

Echter moeten kandidaat-brandweerlieden, zowel vrijwilligers als beroeps, in het bezit zijn van het zogenaamde federaal geschiktheidsattest vooraleer ze kunnen deelnemen aan de aanwervingsproeven die door de hulpverleningszone georganiseerd zullen worden.

Om dit attest te behalen dien je een geschiktheidsproef te doorlopen welke door de provinciale brandweerscholen wordt georganiseerd. Deze proef bestaat uit drie onderdelen:

  • Fysieke proeven
  • Compententietest
  • Operationele handvaardigheidstest

Meer info hieromtrent kan je vinden op de website van Civiele Veiligheid of de website van de provinciale brandweerschool van West-Vlaanderen(Wobra).Interesse?

Heb je interesse om vrijwilliger te worden in ons brandweerkorps? Laat het ons weten! Neem met ons contact op, we beantwoorden graag al je vragen.

p

IN DE KIJKER


LINKS